Hemsidan är fortfarande under uppbyggnad.
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Eksjö Sim- och Livräddningsällskap
Fotboll
Livräddning
Livräddning - inte bara en boj vid bryggan

Det är strålande sol, svensk högsommar och Tylösand är fullt med barnfamiljer och ungdomar som njuter av värmen. En härlig dag på stranden. Så plötsligt förändras idyllen när en flicka i 10-årsåldern viftar med händerna i panik. Hon har drivit ut med en av de starka strömmarna och klarar inte att simma tillbaka, vågorna sköljer över henne. Livräddaren på stranden upptäcker henne och larmar sina kollegor. Med sin rutin och erfarenhet hjälper livräddarna henne iland och historien slutar lyckligt. 

Vad du kanske inte tänkte på när du läste detta är att livräddaren på stranden kom från lilla Eksjö, så långt ifrån hav och sol man kan komma. Ja det finns faktiskt en klubb för livräddning i Eksjö vid namn Lutra Lutra.

När du tänker på ordet livräddning kanske det kommer upp bilder av en rödvit Trygg Hansa boj vid badplatsen. Eller att man ska ha isdubbar när man är ute på sjön och fiskar på vintern för det har du sett på Anslagstavlan. Kanske tänker du på det populära programmet Baywatch. Allt detta är livräddning och kanske den del som syns mest i media.

I Eksjö finns simklubben ESLS och en del av föreningen är Lutra Lutra som sysslar med livräddning. Lutra Lutra har funnits sedan början av 90-talet och har idag ca 30 medlemmar i varierande åldrar. På vinterhalvåret är det simhallen som är den naturliga samlingsplatsen, när temperaturen stigit några grader är det vid Hunsnäsen vi håller till.

Livräddare – vad är det?
Att titulera sig livräddare får man göra när man genomgått SLS steg II utbildning i Sveriges livräddnings Mekka, Tylösand. Efter genomgången kurs ska man klara av att ta hand om en medmänniska i nöd, inte bara i vattenmiljö utan även på stranden och dess omgivning. Detta innebär att en livräddare måste ha goda kunskaper i första hjälpen sjukvård.

Kan man tävla i livräddning?
Ja, det finns olika tävlingsformer, både inomhus och utomhus, pool och hav. Idén att tävla i livräddning inomhus kom då livräddarna i Tylösand ville hålla sina kunskaper vid liv även under den mörka delen av året. Ur detta kom den Nordiska Lagkappen är som en vattenstafett. Man tävlar i lag om tre personer som dels har individuella sträckor men även delar som består av samarbete och det är a och o. Under loppet används klassiska livräddningsredskap såsom livboj och hansalina. I tävlingen ingår också sjukvård där lagen ställs inför olika scenarion som de ska lösa efter bästa förmåga. Dessa moment bedöms sedan och är en lika stor del av tävlingen som vatten delen.

Att kämpa för att hålla en rak kurs i en kanot på Emån kan vara nog så svårt. Tänk dig då stora vågor i havet ute i en havskajak s.k. Ski. Detta är den tävlingsgren som livräddarna kallar Ski Race. Andra discipliner som ingår i havs tävlingar är rescue board, surf race, board rescue och Ironman/Ironwoman. En rescue board är en räddningsbräda anpassad för tävling som kan jämföras med en surfbräda. För att bli krönt till Iron man ska man tävla i alla vattenmoment under ett och samma lopp, dvs, Ski race, rescue board samt simning som i internationella kretsar kallas surf race. Men man kan faktiskt tävla i livräddning utan att ens behöva doppa lilltån. Strandgrenarna 90m beach sprint och beach flag är snabba och spännande. Beach flag är en variant av leken hela havet stormar då den slutliga finalen består av två tävlande som ska hinna först till en flagga.

Hur stort är sporten?
I Sverige är sporten relativt liten men förflyttar man sig till vårt grannland Tyskland så är den riktigt erkänd och uppmärksammad. I Australien är det en nationalsport och här kan man även arbeta heltid med livräddning. Genom livräddningen öppnas många dörrar till världen och en av Lutra Lutras livräddare bevakar just nu turister på en strand i Grekland.

Bevakning i Sverige
I Sverige finns fyra bevakade stränder. Tylösand i Halmstad, Tofta på Gotland, Varberg och Skanör Falsterbo. Som livräddare i Sverige jobbar du i ideellt. Ersättning är kost och logi ett par 100 m från havet. Det vanligaste är att man bevakar två veckor i sträck. Under denna tid får man som sagt inga pengar men man får känna på en fantastisk sammanhållning och vara med om många minnesvärda upplevelser.

Vem kan bli livräddare?
En vanlig fördom är att man måste ha en simmarbakgrund, men så är inte fallet. Visst måste du vara simkunnig men om du har en skapligt god vattenvana så kommer du långt på den. Det finns ett uttryck som heter, en torr livräddare är en bra livräddare, dvs man ska undvika att hoppa i vattnet om man inte måste. Det finns ju möjligheter att ta en båt eller ge någon form av förlängd arm som tex en hansalina. Navigering och båtkunskap är ytterligare något som ingår i livräddarutbildningen. Tittar man på de äldre verksamma livräddarna, märker man att många jobbar med omhändertagande yrken som lärare, inom sjukvården, polis eller liknande resterande delar av året.

Det uppdiktade scenariot i inledningen av den här artikeln är inte alls ovanligt i verkliga livet. Livräddning handlar om just det – att rädda liv.

Att hjälpa en människa i nöd kan verka skrämmande men när allt går bra är det en fantastisk känsla att faktiskt ha räddat någon annans liv!

Vi hoppas med denna artikel att du fått lite mer kunskap om livräddning och vad det innebär. Tycker du att det verkar intressant är det bara att höra av sig till klubben.

Av: Dick Jonzon och Sandra Ekman

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer